„Nikad ne budi dijete koje spava.“ „Dijete mora jesti svaka tri sata, ako spava, probudi ga.“

„Ne smije plakati, dobit će bruh od previše plača.“ „Dobro je da plače, tako jača pluća.“

„Uvijek mora imati na sebi jedan sloj odjeće više od odraslih.“ „Obucite bebu kao i sebe, ne smije joj biti vruće.“

„Mora spavati na leđima, to je najsigurniji položaj za spavanje“. „Mora spavati na boku, da mu se ne zaleži glavica.“ „Mora spavati na trbuhu, inače bi se moglo ugušiti ako bljucne“.

„Dijete mora nositi čvrste cipelice koje mu drže nogicu“. „Najprirodnije je da dijete uvijek bude boso, tako će mu se bolje razviti stopala.“

Po prvi put postati roditeljem jedno je od istovremeno najstrašnijih i najuzbudljivijih iskustava. Ono što svi budući roditelji imaju zajedničko jest hrpetina pitanja oko…pa, svega – i redovito dobiju more savjeta (najčešće potpuno kontradiktornih) od kojih na kraju primijene tri i rade prema svojoj intuiciji.

Isto je bilo i sa mnom, pa sam zato (prvenstveno imajući na umu jednu od svojih najdražih prijateljica koja uskoro očekuje jednu malu škorpijicu :)) složila mali „best of“ savjeta kojih sam se u biti jedino i držala (ostalo je sve bilo „winging it“).

1.Lifechanger, stari.

Kako je moj muž lijepo rekao nekidan jednom svom kolegi; nakon što dobiješ djecu, ništa više neće biti isto. Zaboravi spontanost, prvo se treba pobrinuti za logistiku: tko će pričuvati bebu, kada mora jesti, je li spavala… Jednom kad se oprostite s nekadašnjim bezbrižnim životom i pospremite ga pod „Jednom bilo, sad se spominjalo“ – sve će biti lakše.

2. Spavajte brže.

Ovo sam ukrala od legendarnog Arnolda Schwarzeneggera i ukratko sumira moje iskustvo po ovom pitanju nakon troje djece. Naučit ćete funkcionirati na manje sna, jer neprekinuti noćni (nedajbože) osmosatni san postaje urbana legenda.
Dijete koje te usred noći gleda s tvojeg noćnog ormarića i budi te svojim glasnim disanjem.
Kad usred noći skačeš iz kreveta na očajnički krik upomoć, a ona, prasica, plače i spava.
Kad su bolesni, pa mjeriš temperaturu svakih 3 h da ne pređe 38.5. Beskonačno nošenje kad ne mogu spavati zbog punog nosa (ne daj Bože gore). Zubići. Mogućnosti su neograničene.

3. Rutina, rutina, rutina.

To je jedini način kako sam preživjela prvu godinu s blizancima; hranjenja svaka 3 sata, presvlačenja nebrojeno mnogo (tako se bar činbilo) pelena, noćna ustajanja.. Sva sreća, bili su usklađeni, spavali i jeli u isto vrijeme. Da nisu, mislim da me ne bi danas bilo da napišem ovaj tekst. Usto, bebe jako vole rutinu jer im pruža sigurnost. A zna se: sretna beba = sretni roditelji.

4. Babyproofanje stana je Sizifov posao.

Time ne mislim da treba odustati, dapače; No, treba u to ući s realnim očekivanjima. Ukloniti staklene površine, zaštititi utičnice, staviti zaštite na ladice, pospremiti sredstva za čišćenje negdje visoko (makar to zna biti problem za nas visinski ograničene, al’ snađe se čovjek)… ali, uvijek imati na umu da je njihova kreativnost kod pronalaženja novih načina  za samoozljeđivanje nezamisliva, pa zato vježbati brze instinktivne reakcije.

5. Prilagodite dijete (ponekad i) sebi, a ne (uvijek) sebe djetetu.

Prvih par tjedana / mjeseci radit ćete sve kako bi maloj štrucici bilo što ugodnije i udobnije. Pokušat ćete joj se maksimalno prilagoditi kako bi lakše zaspivala, manje plakala, bolje jela… Čak i ako to znači ne ići nikamo niti primati društvo u vrijeme kad beba spava, kuhati samo ono što beba voli (pa bilo to i 5 različitih obroka dnevno), ili je hraniti bilo gdje, bilo kad (uključivo i noću, makar svakih sat vremena). Međutim, takav pristup na dulji rok iziskuje jako puno energije od strane roditelja, istovremeno gurajući sve njihove potrebe u sedamnaesti plan. Tako nakon nekog vremena nagomilane frustracije mogu eruptirati poput vulkana ili se razviju neki čudni tikovi. Stoga, nakon što se malo uhodate, možete staviti nekad i svoje želje na prvo mjesto. Mala ljubav će preživjeti ako ode kasnije na spavanje jednom u mjesec dana ako vam dolaze gosti, pojede kupovnu kašicu ako baš taj dan niste stigli kuhati ili joj ručak zakasni sat – dva ako ste imali nekih obaveza tijekom dana. Ako im se da prilika, zaista znaju iznenaditi svojom prilagodljivošću.

6. Malo dijete, mala briga – veliko dijete, velika briga.

Ovo u pravom smislu riječi može (vjerujem) iskusiti samo roditelj tinejdžera, ali već i u svom relativno kratkom stažu od nepunih 5 godina roditeljstva uočavam ovaj trend.
Prvo se brineš o njihovim osnovnim životnim potrebama. Hraniš ih, presvlačiš, staviš spavati u određeno vrijeme, a njihov doseg je sve do čega mogu dopuzati ili pružiti ručicu.

Next level – hodaju (da ne kažem trče i skaču). Sve se potencijalno opasne stvari pomiču policu, dvije više, zatvaraju se vrata, broj prijeđenih koraka u parku eksponencijalno raste. Niste se ni okrenuli, a već mogu doseći kvake i počinje skroz nova utakmica.

Kad mrvu porastu, formiraju svoje ja i imaju želje i ideje suprotne vašima – i vrlo jasno i glasno ih izražavaju. Kad krenu u kolektiv, pokupe svakojake loše navike od društva. Vaš krug utjecaja se polako sužava kako se njihov svijet širi, i što su dalje od vas, vi sve više brinete.

Viši razredi osnovne i srednja, prve pive u parkiću, cigarete, cure/dečki… Pubertet da i ne spominjem.

Srećom, kažu da uvijek dobijemo onaj križ koji smo sposobni nositi, pa tako i mi evoluiramo s našim malim velikim brigama. Odnosno, bar se tome nadam (fingers crossed). 🙂

7. Tehnologija je vaš prijatelj.

Iako načelno ne vjerujem pretjerano u multitasking, briga za drugo malo biće koje ne može ništa samo ipak traži novi nivo organizacije i efikasnosti.

Podcasti za malo intelektualne stimulacije dok perete suđe.

Audio knjige dok se vozite na posao jer za čitanje više nema vremena.

Razni organizatori za praćenje svih doktora, dječjih rođendana, sportskih aktivnosti, playdateova…

Mobitel s kvalitetnom kamerom za dokumentiranje svih genijalnosti koje mali šarmeri produciraju na dnevnoj bazi.

Ma sve znate.

8. Psihologija 101.

Imaju niti metar, još ne drže žlicu kako spada i drugi im brišu guzicu, a opet vas nekako uspiju izlevatiti. Oni su mučki provokatori, manipulatori prve vrste i igraju prljavo bez imalo srama. Krokodilske suze, lukavo plasirano „mama volim te“ ili onaj teleći pogled popraćen (labavim) obećanjima („a samo još jeeeedan crtić“) polako, ali sigurno, nagrizaju našu odlučnost da ih ne razmazimo.

Svaki alat, tečaj ili knjiga koji vam može dati ideju kako da malo vi budete na pobjedničkoj strani u mojoj je knjizi više nego dobrodošla.

9. Opusti se…

Kad razmislim, ovo bi trebalo biti na prvom mjestu. Nitko nije savršen i svi roditelji griješe. Stalno. Svaki dan.

Penjući se dijete prevali na sebe barsku stolicu pa završite sa šljivom na oku.

Djetetu ne zamijenite na vrijeme rezervnu robicu iz zimske u ljetnu pa se, kad se zalije juhom u vrtiću, mora kuhati u dugim rukavima i tajicama na plus trideset.

Nakon sto besprijekornih penjanja na tobogan, kćeri muha odvuče pažnju pa se stropošta nekoliko stepenica na pod.

Zaboravite na pozivnicu za rođendan u torbi pa vas kćer pita zašto su svi bili, a ona nije.

Strgani ste poslije posla pa umjesto odlaska u park upalite djetetu crtić da ulovite koju minutu mira.

Sličnost sa stvarnim osobama, naravno, nije slučajna. Slične situacije događaju se svakodnevno meni i velikom broju ljudi koje poznajem – i to ni prvi, ni zadnji put. Nekad jednostavno trebate predah ili ne funkcionirate na 100% – i to je normalno. Ako izbjegnete situacije stvarno opasne po život, ove ostale će poslužiti kao zanimljive anegdote koju godinu kasnije. A što se pokoje masnice tiče, Ranko Rajović, doktor interne medicine i stručnjak za rani razvoj dječje inteligencije, kaže da je posao djeteta od druge do pete godine da se kreće, vrti i skače; pa tko smo onda mi da ga u tome sprječavamo?

10. …I uživaj.

Na kraju, pripremite se na neviđene doze slatkoće i ljubavi.

Štrucica koja vas gleda iz onog bolničkog kinderbeta i najmanja ručica oko vašeg prsta.

Prvo mama ili tata onim slatkom glasićem.

One male ručice oko vrata i najčvršći zagrljaj na svijetu kad se vratite s posla.

Topot nožica do vrata kad dođete izvana.

„Voli voli mamu, grli grli tatu.“

Onaj smijeh kad ih škakljate po nožicama.

Ponos kad odigraju svoju prvu predstavu.

…Zbog toga, sve gore navedeno se isplati. <3 Uživajte!

 

Za one koji žele znati više, tu je par linkova sa dodatnim informacijama:

  • Ovdje možete pronaći intervju sa dr. Rankom Rajovićem na temu kako povećati dječje sposobnosti.
  • Rajović redovito održava radionice o NTC sustavu učenja koji koristi za razvoj dječjeg IQ-a. Raspored i lokacije radionica u Hrvatskoj možete pronaći na ovom linku.
  • U Hrvatskoj su dostupne dvije knjige dr. Rajovića u nakladi Harfe.

 

…I bonus za kraj…

1 comment on “Top 10 savjeta za nove roditelje”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *