Mnogi roditelji se sa sjetom sjećaju onih vremena pr.kl. (prije klinaca), kada su mogli putovati više-manje kada su htjeli i kamo su htjeli. Sve što je trebalo napraviti jest odabrati destinaciju unutar financijskih mogućnosti, upisati godišnji, rezervirati kartu i smještaj, provjeriti da vam nije istekla putovnica i – hitali ste ususret novim pustolovinama u nekoj egzotičnoj zemlji.

Sa malom djecom, s druge strane, i najjednostavniji poduhvat poput odlaska na piće s frendicom zahtijeva napredne organizacijske vještine (usklađivanje rasporeda), vještine pregovaranja (s mužem da pričuva djecu), a ponekad i rođenje pod sretnom zvijezdom (da se nitko ne razboli u zadnji tren). Putovanje podrazumijeva sve to, ali par levela gore (otprilike kao kad u igricama moraš pobijediti onog velikog bossa koji ima oko sebe još par manjih za dotući prije).

Naravno, ako volite putovanja, naravno da nećete čekati s njima dok vam djeca ne krenu na faks. Samo jednom se živi, i treba putovati dok je čovjek još (relativno) mlad. Uz malo organizacije, sve se može. Tako smo se i muž i ja prošli tjedan odlučili na produženi vikend sa prijateljima i njihovim obiteljima. Prvo putovanje preko granice s troje djece. Preživjeli smo, a osim lijepih uspomena ostalo nam je i 10 savjeta za putovanje odobrenih od tri majke s ukupno sedmero djece do 5 godina.

 1. Zanimacija. Uvijek imati u torbi neku random igračku za prikratiti vrijeme u slučaju čekanja ili bilo kakve druge nenadane dosade. Dijete kojem je dosadno vrlo brzo nagriza i najstrpljiviju psihu.
 2. Mudro pakiranje. Sve spakirati u više primjeraka. I još par više od planiranoga. Svaki put me iznenadi kako mala djeca uspijevaju odjeću učiniti neupotrebljivom u nevjerojatno kratkom roku, i na iznimno dovitljive načine. Također, pratiti prognozu, ali biti spreman i za ekstremne oscilacije u bilo kojem kraju spektra.
 3. Snackovi! Voda! Voće! Toddleri su izumili riječ HANGRY, i ne libe se to pokazati, glasno i neumoljivo.
 4. Vlažne maramice. Djeca su magneti za prljavštinu, blato i bakterije. Po paketić u torbicu, kolica, auto i naravno za doma.
 5. Putna ljekarna. Očekujte neočekivano i budite spremni za najgore (nadajući se najboljem).
 6. Upravljanje očekivanjima. Nikako ne očekivati da će sve ići po planu.
 7. Raspored. Izbjegavati planirati aktivnosti koje su iznimno vremenski zavisne jedne od drugih. Vrijeme je s djecom uvijek relativno.
 8. Sredstva transporta. Čak i prilagođen, raspored na putovanju vrlo rijetko prati dječju rutinu. Kolica i nosiljke neprocjenjivi su za trenutke kada su umorni / spava im se / ne da im se hodati. Ne nosajući ili navlačeći djecu za ruke puno ćete elegantnije odraditi ono što ste zamislili.
 9. Društvo. Iz našeg iskustva, uz dobro društvo djeca postaju do te mjere neprimjetna da se čak i roditelji uspiju malo odmoriti.
 10. Sadržaji za djecu. Čini se očito, no nekad želimo raditi i stvari za odrasle (muzeji, crkve, neki fini ručak…) Pobrinite se da mjesta koja ćete posjećivati budu prilagođena za djecu (neki vrt, igračke, životinje…) – djeca će vas za to nagraditi kojom minutom mira i tišine.

Naših top 10 su općeniti savjeti koji će vas sigurno otpratiti do neke bliže destinacije dohvatljive automobilom. Za one ambicioznije koji planiraju prekooceanska putovanja na egzotične destinacije, ovdje možete naći neka dodatna iskustva:

 • Ida Prester o putovanju u Vijetnam, ovdje.
 • Erica Levine Weber proputovala je 30 zemalja prije prvog rođendana njene kćeri. Njene savjete možete pronaći ovdje.

Sretan put!

Lilit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *